Zoner

Lucas Lammers liet zich inspireren door de sfeer van steden 

Wat is het geluid van de (achterstraatjes) van een stad? Wat is het geluid van de (jongeren)cultuur in die buurt? En hoe kunnen die urban vibes je inspireren om hiphop/triphop nummers te maken? Die vragen wilde drummer Lucas Lammers (23, Amsterdam/Brussel) beantwoorden met zijn muzikale project Zoner.  

Eerst wilde Lucas de straten op trekken om rechtstreeks samples te gaan plukken die hij zou gebruiken om nummers te maken, om zo dan het geluid van een stad muzikaal te vatten. “Maar na een tijd heb ik mijn plannen aangepast,” zegt hij. “Elke stad hééft al zijn eigen geluid. Ik heb mijn focus wat verschoven: ik trok nog altijd met een koptelefoon op de oren en een microfoon naar steden om aan field recording te doen, maar dan om me op basis van die opgenomen geluiden te laten inspireren om er zelf muziek van te maken.” 

“Kijk eens door je oren” 

Huilende wind 

Zo nam hij de huilende wind op die langs de hoge kantoorgebouwen in de buurt van het Noord-Station van Brussel waaide, en andere geluiden in Luik en Ronse. Hij werd daarbij vergezeld door Glenn Cox . “Een student fotografie aan Luca School Of Arts in Genk. Terwijl ik audio-opnames maakte, nam hij foto’s. Om zo een completer plaatje te verkrijgen. Bedoeling was om live op Vuurdoop de nummers te brengen, terwijl het publiek ook de foto’s op het podium zou zien.” 

“Ik kan het trouwens iedereen aanraden om eens met een koptelefoon en microfoon door een stad te lopen. Je krijgt meteen een heel andere sfeer binnen, je kijkt door je oren. Wat ik deed met mijn microfoon, kan je vergelijken wat Glenn deed met zijn camera.” 

Ruw en vuil 

Voor Lucas was het belangrijk om niet de platgetreden paden te betreden: niet de toeristische trekpleisters dus, of plekken die ook voor niet-bewoners al bekend zijn. “Daarom sprak ik ter plekke altijd af met iemand die de stad door en door kent, en vooral ook de ‘andere kant’ van de stad. Ronse is bijvoorbeeld geen grote stad, er wonen iets van 26.000 inwoners. Tussen dorp en stad in, maar blijkbaar kent Ronse ok wel een zwaardere, verborgen realiteit. Het is naar dat soort urban vibes dat ik op zoek ging. De lege loodsen, de plekken met graffiti… De verstedelijking rukt almaar op, nieuwe blokken worden gebouwd maar er zijn nog altijd plekken die ‘ruw’ en vuil’ zijn, plekken die niet zo als positief worden ervaren. Dat verschil zag je ook in Brussel nog goed, en de spanning die daardoor wordt gecreëerd. Het lijkt me interessant om met Zoner later als een sociaal project verder te gaan: dat we jongeren een ander perspectief bieden op hun buurt door ze ernaar te laten luisteren. Misschien kan dat een positieve invloed hebben.” 

Lucas nam geluiden op die hij zelf maakte – bijvoorbeeld door op een ton te kloppen – en de geluiden die er vanzelf waren, zoals de akoestiek van een ruimte of de al eerder genoemde wind, of de stem van Mata One, zijn gids in Ronse die ter plekke (hang)jongeren wil helpen. Met het verzamelde materiaal begon hij nummers te maken, genoemd naar de steden waar hij was geweest. “Elektronische beats waren nieuw voor mij. Dat is iets waar ik pas mee ben begonnen door aan PXL Music te studeren. En ook wel handig was dat er twee elektrionicastudenten op mijn kot zaten.” 

Lucas wil nu in de toekomst nog drie jaar extra aan PXL-Music vertoeven om er productietechnieken onder de knie te krijgen. 

Zoner Soundcloud