Wout Beeckmans

Wout Beeckmans verspreidt good vibrations met gospelsongs

Wout Beeckmans (23) uit Wijnegem erfde de drummicrobe van zijn vader. Het afgelopen jaar verdiepte hij zich in de vele gedaantes van gospelmuziek en speelt hij met zijn band nummers met de blijde boodschap, zij het niet religieus. 

“Ik drum al zolang ik me kan herinneren,” zegt Wout. “Mijn papa drumde, en ik heb die passie van hem overgenomen. Als mijn moeder stond te koken in de keuken, ging ik aan de slag met de potten en pannen die ze niet nodig had. Toen ik vier werd, kreeg ik mijn eerste drumtoestel.” 

Faalangst 

Voordat Wout op het onderwerp van gospel kwam, had hij andere plannen voor zijn bachelor. “Ik wilde onderzoeken waar mijn mentale blokkades vandaan kwamen, en hoe ik daar iets aan kon doen.” Zoals faalangst, niet handig als je op een podium moet staan. “Of in een studio moet drummen,” zegt hij. “Dat was pure stress voor mij. Ik ging dan stuk van de zenuwen. Gelukkig is het inmiddels 100.000 keer beter dan het ooit was.” 

Die felle verbetering heeft ook te maken met een cursus die hij besloot te volgen bij een zwarte kerkgemeenschap in Mortsel. “Het idee om iets met gospel te doen, was wel al ergens aanwezig in mijn hoofd. Maar door enkele misvieringen te volgen bij die kerkgemeenschap, raakte ik helemaal in de ban van het genre. De overgave van al 300 mensen die samen zingen, zo puur… Het was een unieke ervaring die me tranen in de ogen bezorgde, het kwam enorm hard binnen.” 

“Tot tranen toe ontroerd in de kerk” 

Rechtstreekse boodschap 

Het mooie aan het genre vindt hij de directheid. “In veel muziek is tekst gewikkeld in metaforen. Gospel verspreidt een directe boodschap. Die is uiteraard religieus getint. Ikzelf ben niet gelovig, maar dat doet niks af aan de kracht van de muziek. Ik wilde gospelmuziek maken met een positieve boodschap, maar dan zonder religieus aspect. Om zo het genre ook bij een breder publiek te brengen.” 

Zo kwam hij ook eigenlijk weer terecht bij… zijn eerste intentie. “Ik besloot mijn verhaal te vertellen in de songs, ik wilde inspiratie putten uit die mentale blokkades en er iets positiefs van maken. Het schrijven van teksten vind ik wel moeilijk, het was mijn eerste keer dat ik dat heb gedaan.” 

Uit zijn onderzoek naar het genre blijkt dat we met velen slechts een beperkte visie hebben op gospel. “Het gaat enorm breed,” zegt hij. “White en black gospel zijn als twee compleet verschillende muziekstijlen. White gospel heeft vaak meer een countryfeel en wordt vaak gebracht door zingende kwartetten. Super populair in het zuiden van de VS, en compleet anders dan pakweg een Mahalia Jackson.” 

https://soundcloud.com/user-930928941/higher-than-ever-wout/s-shWxG0iT7Y7
https://soundcloud.com/user-930928941/i-believe-wout-beeckmans/s-Vgn2EWhpsq3

Les geven 

In de loop van het jaar kreeg Wout al een jobaanbod om les te gaan geven. Een concreet voorstel waar corona een kruis over maakte. Maar het is iets wat hij graag wil doen. “Ik ben graag onder de mensen, en ik wil mijn passie voor het drummen en muziek delen met anderen.”