The Haunted Youth

Joachim Liebens is The Haunted Youth, en u ook 

Op het moment dat we met Joachim Liebens (27, Alken) aan de lijn hangen, staat hij op punt om een platencontract te tekenen met zijn project The Haunted Youth. Verbaast ons niks: zijn catchy pop heeft een verslavende, freaky twist. Maar vooral: het komt 100 procent oprecht over.  

Een van de magische kunsten van een goede tekstschrijver is dat hij of zij iets kan neerschrijven waar tal van mensen zich in kunnen herkennen. Het ‘dit gaat over mij-effect, zeg maar. En dat terwijl het neergeschrevene gebaseerd is op uiterst persoonlijke bevindingen. Die gave bezit Joachim Liebens ook. Het is een van zijn belangrijkste doorbraken als The Haunted Youth. 

In dat muzikale project doet de voormalige PXL-Music student elektronica zowat alles zelf. 

https://www.youtube.com/watch?v=uJuCv4tMaS8&list=PLvABOEfBqwP9RsB4Bdzkqm87sx0IsiXlx&index=1

“Ik heb bewust voor de richting elektronica gekozen omdat ik niet één instrument wil overheersen. Ik wilde alle instrumenten –  drumcomputer, gitaar, synthesizer… – blijven gebruiken om iets te zeggen over wat in mij zit.” 

Wat in Joachim zit werd niet altijd gevormd door met lavendelgeur besprenkelde rozengeur en maneschijn. Met The Haunted Youth en zijn eindwerk wilde hij op zoek gaan naar een mogelijk therapeutisch effect van de muziek die hij maakt. De eindconclusie is dat hij daar volledig in geslaagd is.  

“Zalig om met mijn eigen ellende bezig te zijn” 

Enya 

Eerst wilde hij een chronologisch verhaal creëren, met een open einde. Om terug naar zijn vroegste herinneringen te gaan, luisterde hij bewust naar muziek die hij als uk gehoord had. 

“Enya bijvoorbeeld. Ik herinner me nog dat ik een jaar of drie was. Het huis was versierd voor Kerst en ik hoorde een liedje van Enya. Dat was het eerste moment dat ik besefte wat voor een impact muziek kan hebben. Door naar die ‘oudere’ muziek te luisteren ging ik op reis in mijn eigen verleden. Dat zorgde voor een kettingreactie aan emoties en herinneringen… Het gaat me niet om een soort heimwee naar vroeger. Het is zo dat als je wat ouder wordt, je bepaalde herinneringen vanuit een ander perspectief ziet. Het heeft me vooral altijd gefascineerd hoe de tijd dingen verkleurt.” 

Leatherface 

Naast de muziek van zijn kinderjaren begon Joachim ook naar oude videotapes te kijken. Horrorklassiekers.  “Leatherface uit The Texas Chainsaw Massacre en Buffalo Bill uit Silence Of The Lambs zijn personages die eigenlijk op een creatieve manier een soort van trauma uit hun jeugd willen verwerken, zij het dan op een heel donkere manier. Zij maken maskers, een nieuw lichaam.” 

Ook Joachim verwerkt op een creatieve manier trauma’s van weleer. In de songs van The Haunted Youth, verlengd door beeldtaal: zijn video’s, het masker dat hij draagt…  

“Ik wilde een sketch maken van een personage door wie ik dingen kon vertellen over mezelf. Ik was op zoek naar een manier van muziek maken die een therapeutische invloed op me had, om me een closure te geven over wat er gebeurd is in mijn leven.” 

Etiket 

“Ik ken het gevoel van de outsider. Als kleuter merkte ik al dat ik niet meteen aanknopingspunten  had met andere kinderen. Dat leidde dan tot psychiatrische onderzoeken, en dat zorgt dan weer voor een etiket dat je opgeplakt krijgt en moet meedragen. Het is niet zo dat ik dat wil verheerlijken met mijn muziek, maar ik ben wel door deze muziek te maken tot het besef gekomen dat het me mee heeft gevormd tot wie ik ben. Ook als artiest en muzikant. En dat het me brandstof levert voor songs. Plots was het een verademing om met mijn ‘ellende’ bezig te zijn.” 

Geen Ocharme ik 

“Ik kon nummers schrijven zonder telkens een heel persoonlijke last mee te sleuren. Elke keer als ik nu een nummer speel uit de plaat, voelt het aan als een verademing, een, ontlading. Het vertrekt niet vanuit een ‘ocharme ik- gevoel. Nee, het beschrijft iets waar ook anderen kunnen herkennen. Dat beschouw ik in het hele proces als mijn grootste overwinning.  Ik weet dat mijn demonen altijd zullen blijven maar ik heb nu een manier gevonden om ze elke keer klein te maken al is het maar voor even. The Haunted Youth is geëvolueerd naar een collectief idee among the youth. The Haunted Youth slaat dus niet alleen op mijn eigen jeugd, maar de jeugd in het algemeen. Ik reach out naar hen, via de muziek.”

The Haunted Youth Bandcamp
The Haunted Youth Youtube
The Haunted Youth Instagram