Tessa Meulmeester

Tessa Meulmeester puurde songs uit onderzoek naar zelfbeeld van de vrouw 

Soms staat ze voor se spiegel en denkt ze, ‘Damn!’. En soms staat ze voor de spiegel en durft ze het huis niet uit omdat ze vindt dat ze er verschrikkelijk uitziet. Al valt dat de laatste tijd almaar beter mee en kan ze toch – letterlijk – meer en meer die stap naar buiten zetten. Dat komt mede doordat singer-songwriter Tessa Meulmeester  (24, Lier) voor haar paper onderzoek deed naar de rol van (social) media in het zelfbeeld van de vrouw. 

Bij de jongste generatie zie je het overal, zegt ze. “Mensen op tiktok of instagram zien hoe hun ‘voorbeelden’ er perfect uit zien, en willen dat zelf ook. Ze gebruiken filters om zichzelf ‘mooier’ te maken. Allemaal in functie van het schoonheidsideaal waaraan vrouwen blijkbaar moeten voldoen.  Op den duur kan zoiets echter leiden tot trends die levensbedreigend zijn. Ik hoop dat ik met mijn onderzoek en de nummers die ik daaruit gepuurd heb, anderen een beetje kan helpen om dat duidelijker te maken.” 

Chocoladetaart 

Dat dat niet zo simpel is, beseft ze zelf ook. Ze weet immers hoe de manipulerende vork van social media in de steel zit “en toch doe ik er soms nog zelf aan mee. Ik geef toe dat ik daar gevoelig voor ben. Als je mijn instagram bekijkt is het alsof je de Flair opendoet: dan gaat het eerst over hoe je kilo’s kan afvallen en dan hoe je een chocoladetaart kan bakken (lacht).” 

Tijdens het maken van haar paper, volop in coronatijd, probeerde Tessa af te vallen door een dieet te volgen en te zien wat dat het met haar deed. “Het rare is dat het na een tijd anders begint te werken: je raakt geobsedeerd door de cijfers op de weegschaal. Oké, vijf kilo minder, maar dat kan nog beter! Het wordt iets obsessief, en als de focus alleen nog op de cijfers ligt, wordt het gevaarlijk. Want dat kan leiden tot slechte, ongezonde eetgewoontes. “ 

Adèle 

Bad Habits dus, ook de titel van een van de nummers die uit haar onderzoek voortvloeiden. “Eerst schreef ik van die typische Adèle lovesongs. Uit dit onderzoek nummers putten was iets anders. In het begin waren de resultaten héél slecht. Ik had ook schrik voor de reacties. De teksten die ik nu maakte, gingen over heel diepe, donkere gevoelens van mezelf.” 

Ze vond echter de moed om het te doen, en soms ook handige manieren om het te verwoorden. “Omdat ik mezelf niet zie overeenkomen met mijn ideaalbeeld, heb ik ze als twee aparte personen opgevoerd in een nummer,” zegt ze. “En toen ik de stap durfde te nemen om die donkere, persoonlijke gevoelens in mij te gebruiken voor teksten, toen ik eens die klik had omgezet, kwamen er 14 songs uitgerold, waarvan ik er vijf heb uitgewerkt. Mijn verhaal delen, voelde als een opluchting, een last die van de schouders viel. En de positieve respons van anderen, motiveerde me nog meer.” 

“Mijn ambitie? Gelukkig zijn!” 

Inzicht 

Het hele proces heeft haar kijk veranderd. “Ik denk nu anders over songs. Het moet niet meer per se zo en zo klinken, het hoeft niet per se commercieel te zijn. Het gaat me nu meer om: wat wil ik vertellen? Het maken en zingen van de nummers hebben me meer inzicht verschaft. Als ik vroeger een slechte dag had als ik in de spiegel keek, kwam ik niet buiten. Nu kan ik me daar overheen zetten. Zelfmedelijden helpt je niet verder, iets als meditatie bijvoorbeeld wel.“ 

“Ik ben nu bezig met een leraarsopleiding. IK heb altijd zangles gegeven en kan goed om met kinderen. Ik vind het fijn om mensen te helpen. Mijn enige ambitie die ik voor mezelf heb, is gelukkig zijn. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Doelstellingen op lange termijn heb ik niet, maar ik weet wel zeker dat er altijd muziek zal zijn. Ik ben er al van mijn 15de mee bezig en het is iets wat ik nooit zal laten varen.”