Owen Perry Weston

Voor bassist en rapper Owen Perry Weston was 2020 niet altijd een gruweljaar 

Voor velen is 2020 een annus horribilis, maar voor Owen Perry Weston (28) uit Gent waren er ook mooie lichtpunten. Het belangrijkste: de geboorte van een jonge, “langharige” zoon (Oscar!) begin november. En met zijn muzikale projecten PAARD. en Ndugu was de timing van de gaatjes in het wolkendek van corona hem gunstig gezind. 

Ndugu was het afstudeerproject van Weston die aan PXL Music bas studeerde. “Mijn moeder heeft acht jaar in Kenia gewoond en heeft toen wat Swahili leren spreken. Ndugu betekent in die taal ‘broer’. Als ze haar broers aanspreekt, noemt ze hen Ndugu. Ik heb de naam gekozen omdat de band een hechte groep is, familie eigenlijk. Allemaal goeie maten, broers.” 

Positieve vibes, die je in de muziek van de band hoort, met Weston ook als rapper. “Het is een mix van akoestische hiphop, Afrikaanse grooves en rootsmuziek. Ik luisterde op jonge leeftijd al naar reggae, hiphop en funk. Als je de wortels van die genres volgt, kom je vanzelf bij zulke invloeden terecht en op het Afrikaanse continent.” 

Werchter 

Van de gaatjes die af en toe verschenen in het wolkendek van corona kon Owen telkens nét profiteren om zijn muzikale projecten te lossen. Zo kon de liverelease van de eerste plaat van Ndugu, eind september doorgaan. “Coronaproof in Gent, voor zo’n 120 bezoekers. En in de zomer heb ik nog heel wat concerten kunnen spelen met PAARD.. Een 15tal tot 20 stuks zelfs.  Samen met Ndugu is dat het muzikale project dat me momenteel het meeste bezighoudt.” 

PAARD. met ook Maaseikenaar Wim Segers van Compro Oro aan boord, is een democratisch trio: elk lid heeft evenveel te zeggen. “Het is ontstaan vanuit samen te jammen,” zegt Owen. Daarnaast werd hij gevraagd om in de liveband van Coely te spelen. Was hij er bij op de mainstage in Werchter, enkele jaren terug? “Oh ja. Dat was toch wel ergens een kick, al stond ik er van te kijken hoe groot de afstand tussen band en publiek is op Werchter. We hebbend toen een heel drukke festivalzomer gehad. We stonden ook op Couleur Café bijvoorbeeld, en daar stond je veel dichter bij het publiek.” 

Barman, niet die van dEUS 

De concerten die hij dit jaar speelde, waren door corona ook voor een zittend publiek. Moet raar zijn, nee? Is dat extra werken? “Als je als band écht moet werken om je publiek mee te krijgen, is het te laat is. Het gaat dan  vooral om de energie tussen de bandleden zelf. Als dat goed zit, straal je dat uit en is het publiek ook mee. Ook als ze zitten.” 

Hij beseft dat hij een van de lucky ones is. “Ik heb ook een vast contract als barman. De combinatie van horeca en muziek is ideaal omdat je flexibel kan zijn. Ik heb dus nog kunnen spelen, maar ik heb ook mensen gezien die op hun tandvlees zaten nadat ze al hun liveshows zagen wegvallen. En de technici dan… Vaak zelfstandigen. Die hebben het bijzonder zwaar te verduren door corona.” 

Door  Flea wou ik twee jaar lang alleen maar slappen” 

Slap 

Het feit dat hij voor de bas koos, komt ook een beetje door RHCP-bassist Flea. “Op mijn 13de of 14de luisterde ik de hele tijd naar de Peppers. De eerste twee jaar dat ik bas begon te spelen, wilde ik dan ook alleen maar slappen. (lacht). Maar dan ontdek je dat er veel meer is, en ook op school hebben docenten Mirko en Vladimir me ongelofelijk veel bijgeleerd en veel andere muziek doen ontdekken. Een bas valt niet altijd heel erg op, maar pak de baslijn weg en je hoort een nummer in elkaar zakken.” 

Nog een leuk weetje tenslotte: Owen Perry Weston heeft een Amerikaanse vader. Hijzelf heeft de dubbele nationaliteit. “En ja, ik heb gestemd. En nee, niet op Trump. Dit waren verkiezingen waarin meer mensen blij waren om het verlies van de ene dan om de winst van de andere. Hoe dan ook: het belangrijkste is dat Trump nu eerst van het toneel verdwijnt.” 

Ndugu Facebook
PAARD. Facebook
PAARD. Instagram