Nebbia

Lucas Nevelsteen laafde zich aan de natuur op zoek naar inspiratie

Drie oktober 2020 was niet alleen de dag dat Lucas Nevelsteen 22 jaar werd, het was ook de dag dat de jongeman uit Mol die gitaar studeerde aan PXL Music zijn eerste EP uitbracht. Onder de noemer, en met gelijknamige titel Nebbia. Akoestische songs die tot stand kwamen door in Duits vulkanisch gebied te gaan wandelen, of om daar ergens aan de oever van een rivier te gaan zitten. 

Duitsland was maar een deel van het plan dat Lucas had opgevat. “Ik wilde voor mijn bachelorproef zelf ondervinden wat voor effect een verblijf in de natuur op mijn hersenen en mijn creativiteit als muzikant zou hebben,” zegt hij. “Ik zocht naar een invalshoek. Iemand wees me op mijn achternaam, en vroeg wat die betekende. Ik wist dat het een soort vulkanisch gesteente was, nebula stone in het Engels. Zo kwam ik op het idee om naar vier vulkanische gebieden in Europa te reizen: de Eifel in Duitsland, een Grieks eiland, de Franse Auvergne met zijn Puy de Dome en de Vesuvius bij Napels. Maar toen kwam corona… Naar Duitsland reizen was nog gelukt, de rest ging niet meer.” 

Weg stress 

Eerder had hij eens op reis in Normandië ter plekke een nummer geschreven dat over de oorlog ging. Maar de natuur intrekken om daar inspiratie te zoeken – alhoewel dat in de kunstgeschiedenis niet nieuw is – was voor Lucas persoonlijk wel een nieuwe ervaring. “Ik ben altijd wel een natuurmens geweest, maar was nog nooit alleen op reis gegaan. Dus mijn trip naar Duitsland was een nieuwe ervaring voor mij.” 

In zijn scriptie vertelt hij hoe de stress al meteen lijkt weg te ebben eens hij is gearriveerd. In tegenstelling tot het vooral niet proberen te missen van treinverbindingen in de uren daarvoor. “Ik kwam aan in het Duitse dorp waar op dat moment totaal niemand was. Het was sowieso al geen toeristisch gebied. De eigenares van de hostel deed niet open – ze zat nog in bad bleek later – dus besloot ik maar om een stukje te wandelen. Toen al is er een nummer ontstaan.” 

Het zou niet het enige zijn. “Mijn houding was: niks moet, alles mag. We zien wel of er iets komt of niet. Maar er kwam heel veel. Acht, negen nummers op vier dagen tijd… Ik heb er een EP van kunnen maken. Daarop heb ik alles zelf gedaan, tot aan het uitbrengen toe.” 

“Gegroeid als singer-songwriter” 

Verhaaltjes 

Kwam dat nu door het feit dat hij een attitude had van ‘niks moet, alles mag’, of was het de invloed van de bossen en rivieren uit de omgeving? Oftewel: de kern van zijn vraagstelling in zijn bachelor. “Goeie vraag. Op muzikaal vlak denk ik dat het met de attitude te maken had. Ik begin altijd eerst met muziek te maken op gitaar. Iets tokkelen, iets onthouden en uitwerken… Maar tekst… Ik zag me vóór mijn trip totaal niet als een tekstschrijver, maar daar in mijn eentje in Duitsland, kwam wel van alles los. Ik zag plots precies veel meer: een eendje dat net als een mens voor de regen ging schuilen, onder een afdakje van bladeren. Ik hoorde niet alleen dat vogels fluiten, maar ook hoe ze communiceren met elkaar… Ik besefte ook dat een tekst niet iets superspiritueel moet zijn, maar dat ik in een lied ook gewoon een verhaaltje mag vertellen van iets wat ik zie. Op dat vlak heeft die natuurlijke omgeving een enorme invloed gehad. Ik ben er op allerlei manieren door gegroeid, ook zeker als singer-songwriter.” 

https://soundcloud.com/user-930928941/picturesque/s-cAAcBwJllOx

Gezocht: busje 

Is de natuur intrekken nu een vast onderdeel geworden van zijn creatief proces? “Nee, op dit moment heb ik goesting om samen met een band te werken. Zowel om de nummers live te spelen, als in het opnemen van andere muziek. Plus ik een opleiding tot leraar aan het volgen voor één jaar.  Maar daarna voel ik misschien wel weer de drang om alleen iets te doen, en keer ik terug naar dat akoestische verhaal, en dat van de natuur. Ik ben sowieso van plan om die andere vulkanische gebieden nog te gaan bezoeken. Ik ben al op zoek naar een oud busje om daarmee te gaan reizen, samen met mijn gitaar.”  

https://soundcloud.com/user-930928941/white-bird/s-unxVDZIE9sJ
Nebbia Facebook