Mina Sama

Mina Sama is een band die zijn mosterd is gaan halen in het oosten. Maar in plaats van mosterd is het wasabi vanuit Japan. Pikant, funky, jazzy maar tegelijk ook mooi, zacht en melancholisch. Mina Sama neemt je graag mee in hun beleving op weg naar vreemde oorden die toch aanvoelen als thuis.

Het project Mina Sama is ontstaan omdat Vincent-Laurens Seys toevallig belande op Japanse pop- en rockmuziek en hierdoor geïnspireerd geraakte. Hij was verrast van de sound en de geheel nieuwe wereld die hij te horen kreeg. Het is pop- en rockmuziek zoals wij die hier ook kennen maar toch is er “iets” wat het zo anders maakt. Hoe meer hij naar de muziek luisterde, hoe meer hij ervan overtuigd was dat er “iets” was. En naar dat “iets” is Vincent opzoek gegaan. 

Zo is Vincent zijn onderzoek begonnen in de Japanse muziek, cultuur en taal om antwoorden te vinden. Wat muziek betreft, heeft hij onderzoek gedaan naar de verschillende bouwstenen van muziek; harmonie, ritme, melodie…, en vond hij al een paar mechanisme die veel gebruikt worden en die mede de sound bepalen van J-pop. Deze probeerde hij nu zelf toe te passen in zijn muziek, en te laten versmelten met zijn eigen achtergrond als songwriter. Zijn bedoeling is ook niet om deze muziek gewoon na te spelen, maar te integreren in zijn eigen muziek en andere mensen kennis te laten maken met deze sound. 

Ook is hij zich beginnen verdiepen in de diepe en rijke cultuur van Japan. Een eerste element van de cultuur wat hij meeneemt in dit project is het “collectieve”. Wij uit het westen zijn geneigd om nogal individualistisch te denken. In de Aziatische cultuur is het individu veel minder belangrijk. Iets wordt bereikt als er een “team-effort” is, een samenhorigheid. Een band in Japan staat op het podium als groep, met als doel om ervoor te zorgen dat het publiek zich vermaakt. Vandaar dat Vincent de naam “Mina Sama” (“皆様” In het Japans) heeft gekozen, wat “Iedereen” betekent. We staan er samen voor iedereen en met iedereen.  

Nog een belangrijk cultureel aspect wat hij meepakt in Mina Sama is “mono no aware”. Een term die moeilijk te beschrijven is in een paar woorden. Waar het op neer komt is het besef dat de dingen in het leven vergankelijk zijn. Hier verdriet om hebben, maar het ook accepteren en de schoonheid hiervan waarderen ondanks het verdriet van het gemis eens het weg is. Het grote symbool hiervan is de “sakura” (Japanse kersenbloesem). Nu Vincent bijna afstudeert staat hij dan ook op het einde van een mooie periode van zijn leven. (De schooltijd in Japan wordt beschouwd als de mooiste periode uit het leven. Het is de bloeiperiode van iedereen voor ze de wereld van de volwassenen moeten betreden.) Hij staat dus nu op het einde van zijn bloei, in de overgang naar zijn leven als volwassen. Met “Mina Sama” wil hij dit vieren.

Vincent-Laurens Seys – Student Muziek – Zang