Michiel Bosmans, Jari Duymelinck & Timon Duerinck – Muziektechniek

Michiel Bosmans, Jari Duymelinck en Timon Duerinck zijn drie laatstejaarsstudenten aan PXL-Music uit de richting Muziektechniek met de specialisatie live/PA. Met z’n drieën werken ze aan een gezamenlijke bachelorproef rond immersive audio in de Live-Audio industry.

Immersive audio voor live-toepassingen staat momenteel nog in zijn kinderschoenen. Hoewel de toepassing van immersive audio in Live niet nieuw is, denk maar aan Cirque Du Soleil shows en grote Broadway en West-End musicals, is de interesse van het grote publiek voor immersive live er pas recent gekomen onder impuls van een aantal speakerfabrikanten die hun eigen immersive engines lanceerden; L’Acoustics L-ISA in 2017 en d&B Soundscape in 2018. Immersive audio is “the flavor of the month… but is here to stay”.

Tijdens deze bachelorproef doen ze onderzoek naar verschillende aspecten van immersive audio, meerbepaald: de workflow van immersive mixing vergeleken met stereo mixing in functie van een live performance en de beleving ervan door een live-publiek.

Ze hebben ervoor gekozen om samen te werken met een band van PXL-Music bestaande uit Rahmat Emonds (zang), Dries Janssen (drum), Sem Thewissen (basgitaar) en Michiel Van De Winkel (gitaar). Op basis van vooropgenomen studio-tracks van drie songs hebben de drie techniekers tijdens de pre-productiefase een immersive mix gemaakt. Gedurende dit proces zijn ze er achter gekomen dat een dedicated worfklow voor immersive mixing nog niet bestaat en dat daardoor het proces zeer tijdrovend is. Tijdens de repetitiefase met de band gaan ze onderzoeken of die programmatie uit de pre-productie overeind blijft met als doel in de toekomst een immersive workflow uit te werken.

Als finaal onderdeel van deze bachelorproef worden de drie songs live gespeeld en gemixt voor een select publiek en wordt er doormiddel van een publieksbevraging gepeild naar de beleving van immersive door het publiek, het verschil tussen stereo en immersive en de eventuele meerwaarde ervan.