Kortsluiting

Sem Thewissen verlegt zijn muzikale grenzen met eigen songs 

In de drie jaar dat Sem Thewissen (26, Diepenbeek) een opleiding volgde aan PXL Music, voelde hij zich als bassist uitstekend in zijn vel in een dienende rol. Maar door zijn bachelor kwam hij in zijn afstudeerjaar ook aan het schrijven van eigen songs toe.  

De opa van Sem heeft altijd in een bandje gespeeld. “Een balorkest noemde hij het. Hij was een hobbymuzikant die vaak covers ging spelen op feesten. Ik heb veel van hem geleerd,” zegt Sem. Ook de keuze voor de bas als instrument werd hem via zijn opa aangereikt.  

Sems muzikale roots liggen in metal. Maar via jazz ging het naar funk en tal van andere genres die hem konden boeien. “Als mensen me de vraag stelden welk genre ik speelde, kon ik daar nooit een antwoord op geven. Ik vond het zelfs een rare en moeilijke vraag, want ik heb me nooit beperkt tot één genre. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in een waaier aan stijlen. Op een bepaald moment besefte ik dat het de sound en groove waren die me overtuigden, in welk genre dat dan ook mocht zijn.” 

Groove 

Sem wilde rond die bouwstenen – sound en groove – een bachelor op poten zetten. Hij vond een helpende hand in Beat Music, de albums en het project van de New Yorkse drummer Mark Guiliana. “Een sessiemuzikant die op een bepaald moment besloot om de spontane vonkjes die ontstonden als hij met vrienden speelde, eens zelf te gaan exploreren en opnemen. Ook al waren die momenten of ideeën niet aangenomen door de muzikant voor wie ze aan het opnemen waren. Ik voelde een enorme groove en sound bij hen als ik ze zag en hoorde spelen, zowel live als op video. Ik wist niet dat zo’n muziek bestond. Mijn eerste aanpak voor de bachelor was de muziek van Beat Music te gaan analyseren, maar al snel besefte ik dat dat niet de juiste aanpak was. Ik moest zélf een band beginnen met bevriende muzikanten om tot een groove te komen.” 

Hij startte de band Kortsluiting met een bevriende drummer en twee elektronicamuzikanten. “Die klik is belangrijk. Je kan vier topmuzikanten bij elkaar zetten en muziek laten spelen, maar die zal nooit hetzelfde klinken als het vier mensen zijn die elkaar door en door kennen en elkaar precies weten aan te vullen.” 

“Ik heb me nooit beperkt tot één genre” 

Uit de comfortzone 

Het betekende ook dat hij zelf met songs moest komen aanzetten. “Ik zag me altijd als een sessiemuzikant en voel me nog altijd zeer comfortabel in een dienende rol. Hoe kan ik iets helpen uitwerken, nog beter maken?  Door deze bachelor te doen ben ik uit mijn comfortzone moeten treden. Zelf met een songidee op de proppen komen is nog altijd iets persoonlijks. En je weet niet hoe de reactie gaat zijn: positief of negatief. Maar ik denk wel dat het met Kortsluiting gelukt is. De bedoeling is dan ook dat ik met dit project wil verder gaan: in Kortsluiting wil ik eigen songideeën blijven ontwikkelen en uittesten. Daarnaast wil ik nog altijd in andere projecten mijn rol als sessiemuzikant opnemen.” 

De afgestudeerde bassist is ondertussen al een tijdje geleden een nieuwe studie aan PXL Music begonnen, als geluidstechnicus. “Ook in de studio zou ik graag mee willen helpen om een groove toe te voegen, of beter te laten uitkomen bij een band. Of om te helpen om tot een sound te komen, als een creatief ingestelde producer.”