Andris Barabas – Muzikant

in-progress_orig

Toen Andris Barabas Jeff Buckley’s muziek voor het eerst hoorde, was hij helemaal van zijn stoel geblazen. Zijn stem, het arrangement en de intensiteit lieten een enorme indruk op hem achter. Grace was een van die albums voor hem die hij kon blijven beluisteren zonder het beu te worden. Volgens hem klinkt het allemaal zo muzikaal en écht, en heeft het iets waar je je vinger niet helemaal op kunt leggen. Grace heeft hem duidelijk diep geraakt en dat is dan ook de reden waarom hij aan dit project begon.  

Inspiratie 
Andris kreeg zijn inspiratie voor Deconstructing Grace nadat hij een documentaire over Picasso had gezien. In deze documentaire toonde de presentator een door Picasso geschilderde serie van 58 schilderijen: “Las Meninas. Alle 58 waren een deconstructie en herinterpretatie van het beroemde kunstwerk van Diego Velázquez en zijn beroemde “Las Meninsas”. Zo zoomde Picasso bijvoorbeeld in op één element van het originele schilderij en maakte hij daarrond een heel nieuw kunstwerk. Hetgeen Andris hier zo interessant aan vond, is dat je het originele schilderij door de ogen van Picasso zag. 

Dit wou hij ook toepassen op muziek en koos ervoor een bepaald aantal composities maken rond een nummer of album, en dat viel toevallig samen met zijn ontdekking van Grace. Zonder twijfel werd Grace hét album waarrond hij deze composities ging bouwen.  

Composities
Zo’n 10 composities bestaande uit eigen opnames als bronmateriaal, dat was het resultaat. Eén voor één zijn ze gemaakt door te kiezen voor fragmenten van muzikale thema’s en sferen die te horen zijn op Grace. Deze maakte hij eerst na m.b.v. verschillende instrumenten, opname- en verwerkingstechnieken. Deze fragmenten werden vervolgens gebruikt om iets volledig nieuws te creëren. Het doel was niet enkel om de algemene sfeer en het geluid van Grace te capteren, maar het ook door zijn eigen oren te laten filteren. Net zoals Picasso dat had gedaan.    

Zelf vond Andris dit een heel interesante manier van werken, dit omdat de geluiden die hij uiteindelijk gebruikte zelden de geluiden waren die hij verwachtte. Hierdoor bleken de composities ook heel anders uit te draaien dan hij zich in eerste instantie had voorgesteld. Het was heel bevrijdend voor hem de controle eens op te geven, open te staan voor toevalligheden, in te gaan op nieuwsgierige impulsen in het moment en vooral het gewoon te laten gebeuren. Hij vergelijkt het met een weerspiegeling van het leven. Hij gelooft dat je die dingen kunt horen en voelen door de muziek, het is dat iets waar je je vinger niet helemaal op kunt leggen en dat is voor Andris Barabas waar Deconstructing Grace over gaat. 

Hieronder kan je een teaser en een mini-documentaire terugvinden. Veel luister en kijkplezier!