Aaron Machtelinckx

Aaron Machtelinckx helpt drummers pijn vermijden 

Muziek spelen is werken. En werken kan tot blessures leiden. Drummer Aaron Machtelinckx (24) uit Oudenaarde verdiepte zich in oefeningen en technieken die ervoor zorgen dat je je rug en co niet krom mept. 

Aaron weet waarover hij spreekt. Hij had last van rugklachten, zo erg dat ze hem een jaar van zijn middelbaar hebben gekost. “Ik sliep soms nog geen vier uur per nacht van de pijn. Oorzaak was een structureel probleem in mijn rug. Plus een slechte houding. Ook als ik de drums speelde. Als je een instrument speelt en je zit ook maar met een kleine ongelijkheid ergens in je lichaam, dan kan het erger worden door daar niet op te focussen en het probleem aan te pakken.” 

Voor zijn bachelor aan PXL-Music onderzocht hij technieken om ervoor te zorgen dat een drummer geen last krijgt van pijnlijke ruggenwervels, polsen, armen, spieren etcetera… Door te focussen op een goede techniek en een goede zithouding achter de drums. Ook de opstelling van het instrument is belangrijk: wat heb je nodig, en hoe zet je het neer? 

Hij deelt zijn bevindingen in een brochure en in videofilmpjes. “Die videofilmpjes zijn niet echt professioneel, dat weet ik. Wat me vooral aansprak in dit onderzoek is dat ik zelf goed op de hoogte wou zijn van de materie. Ik volg na PXL Music een opleiding als leerkracht. Ik wil aan mijn leerlingen een goed, degelijk antwoord kunnen geven als ze vragen hebben over een juiste houding, het juiste stoeltje, of als ze pijn hebben aan een van hun gewrichten.” 

“Blijf natuurlijk bewegen” 

Geen sexy topic 

Waar het vooral op neerkomt is proberen zo natuurlijk mogelijk te blijven bewegen. “Je lichaam heeft een natuurlijke manier van bewegen. Als je dan gaat drummen, of een ander instrument gaat spelen, komt het erop neer om zo weinig mogelijk af te wijken van die natuurlijke beweging.” 

Is het weinig rock-‘n-roll om toe te geven dat je pijn hebt aan je rug als je in een vettig bandje speelt? Of is dat ouderwetse romantiek? “Het is geen super sexy topic, maar muzikanten zijn er zich wel degelijk van bewust. In de wandelgangen ving ik klachten links en rechts op en hoorde ik dat mensen met vragen zaten en niet wisten waar ze een antwoord konden vinden. Ik besefte dat er op dat vlak nog nood is aan educatie en informatie. Mijn eigen bijbel bij mijn onderzoek was Anatomy for drumming van John Lamb.” 

Les 

Aaron speelt ook nog in een band, maar lesgeven is zijn toekomst zegt hij. “Ik doe het ondertussen al drie jaar. Ik vind het gewoon heel fijn om te doen en ik ben gemotiveerd om les te geven. Afstuderen aan PXL Music is één ding, maar dan komt het echt moeilijke: werken, hetgeen wat je gestudeerd hebt omzetten in praktijk. Ik leer na mijn opleiding zeker nog bij, het is zeker niet zo dat ik alles weet. Ik weet nu zelfs meer wat ik niet weet.”